99网
您的当前位置:首页2021-2022学年-有答案-安徽省蚌埠市某校初三上12月月考英语试卷

2021-2022学年-有答案-安徽省蚌埠市某校初三上12月月考英语试卷

来源:99网


2021-2022学年安徽省蚌埠市某校初三上12月月考英语试卷

一、单选题

1. —What's wrong with Jane? Do you know the ________? —Yes. She lost her job. A.stress

2. —Did the typhoon cause any deaths?

—No. But many flights to Xiamen were ________ because of it. A.cancelled

3. —You look worried. What's the matter?

—My dictionary is ________. I can't find it anywhere. A.surprising

4. It's snowing ________ outside, so we have to stay at home. A.finally

5. A better future is the goal of the Chinese people, ________ it's also the common interest of the world. A.so

6. Mike is very sad now. How about inviting him to a party to ________? A.wake him up C.look him up

7. The earth is the planet ________ provides us with everything we need, fresh air, clean water and soon. It's our duty to protect it. A.which

8. Our class are much sure to win the basketball game ________ Class Three. A.during

9. —Some schools have used smart uniforms. I wonder . —They can tell parents where their children are. A.when students wear them B.where they were made C.who invented them D.what they are used for

10. —Will it be fine tomorrow?

—________. We are going to have a picnic.

试卷第1页,总21页

B.truth C.effort D.object

B.appeared C.divided D.promised

B.exciting C.boring D.missing

B.clearly C.heavily D.nearly

B.and C.or D.but

B.make him up D.cheer him up

B.who C.whose D.whom

B.below C.against D.from

A.Good luck 二、完形填空

B.I hope so C.Go ahead D.It's nothing

The ancient Chinese were famous for their inventions. Here are some. Paper-making

Xue fu wu che(学富五车)is now used to describe a person with a lot of(1)________. The story behind it is about Hui Shi, a learned man living during the Warring States period. He needed(2)________ carts to carry his books when he travelled around teaching. Books at that time were made of wood or bamboo, so they(3)________ a lot of space and were quite heavy.

Paper was invented in the 2nd century BC. It was later(4)________ by Cai Lun around 105 AD. Cai Lun made paper using fishnet, ropes, bark, and cloth. They could be(5)________ got at a low cost, so a large amount of paper could be produced. Moveable type printing

Woodblock printing(雕版印刷)was very(6)________ in the Tang Dynasty, but it took a long time to print in such a way. During the Song Dynasty, Bi Sheng developed moveable type printing, making it(7)________ to print writing. Gunpowder

It was invented(8)________ in the 9th century by chemists, who tried to create

something to make people live forever. Gunpowder spread across the world, changing how people(9)________ in war forever. The compass

The Chinese invented it to help know the correct(10)________. The compass became very important to map makers. Besides, after it was invented, the oceans were open to travel. (1) A.courage (2) A.three (3) A.took up (4) A.compared

试卷第2页,总21页

B.relationship C.experience D.knowledge

B.four C.five D.six

B.got up C.cut up D.made up

B.developed C.reduced D.borrowed

(5) A.easily (6) A.rapid (7) A.longer (8) A.by accident (9) A.exercise (10) A.invention

Sometimes young men and women appear much older than they are, and some older people look quite young. What creates this(1)______? There are several reasons why people appear younger or older than their age, and among them is sun exposure. Exposing yourself to the sun makes you look older than you really are. Nearly four out of five wrinkles are(2)______ by sun exposure.

So, if you protect yourself from the sun, can you look(3)______ than your real age? The answer is \"Yes!\" If you don't(4)______ it, you can use a mirror and(5)______ the skin on your buttocks. That skin gets very little sun exposure. Your clothing protects it, and it stays smooth and unwrinkled. It is(6)______ the youngest-looking skin on your body. By using sunblock, you can protect the rest of your skin, keeping it as(7)______ as that of your buttocks. It only(8)______ a minute each day to protect your skin for a lifetime.

Not all people realize how sun exposure ages the skin. However, the(9)______ are clear. Too much sun really does harm to your skin. Start using sunblock now, and you'll save money later on skin care. You may even save your(10)______ by cutting down your risk of cancer! So use sunblock and start protecting your skin now! (1) A.interest (2) A.polluted (3) A.younger

B.thinner

C.older

试卷第3页,总21页

B.nearly C.finally D.clearly

B.silent C.polite D.common

B.heavier C.quicker D.cheaper

B.by mistake C.by hand D.by turns

B.rest C.travel D.fight

B.direction C.exhibition D.operation

B.chance C.difference D.wound

B.caused C.divided D.treated

D.taller

(4) A.imagine (5) A.look for (6) A.hardly (7) A.weak (8) A.takes (9) A.lessons (10) A.time

三、七选五对话

根据对话内容,从方框内的选项中选出能填入空白处的最佳选项,其中有两个为多余选项。

A: This morning I read a story about the Monkey King. B: A story about the Monkey King?(1)________

A: Yes, that's right. But people in China today still love this story.(2)________ B: Oh, I read a story by Hans Christian Anderson. A: Really? What is the name of the story?

B: The Emperor's New Clothes. It is about an emperor.(3)________

A: So what happened?

B: One day, two brothers came to the city to make special clothes for the emperor.(4)________

A: Were the clothes nice?

B: Well, the two brothers kept everything for themselves. They didn't make any clothes at all, but they told the emperor that people couldn't see the clothes if they were silly. A:(5)________ B: Yes, you are right. A: What a funny story!

B.energy

C.life

D.money

B.secrets

C.hobbies

D.facts

B.passes

C.gives

D.wastes

B.general

C.magical

D.smooth

B.probably

C.carefully

D.quickly

B.look like

C.look at

D.look after

B.mention

C.remember

D.believe

A. By the way, what did you do last night? B. But the emperor had to give them silk and gold. C. Who wrote this story? 试卷第4页,总21页

D. Oh, so they tried to cheat the emperor! E. It is an old story, isn't it? F. What were the clothes made of? G. He loved buying and looking at beautiful clothes. 四、阅读理解

What do you do when you are in another country and go to someone's home for dinner? Here is some advice.

Always: Wrap gifts in red or gold paper. Eat a little of all the food on the table. Never: Give umbrellas, clocks, or four of anything as a gift. Wrap your gift in white paper. Leave your chopsticks in your rice. Point the teapot spout at anybody. Always: Arrive on time. Bring flowers or chocolates as a gift. Use a knife and a fork to eat your food. Eat soup with a spoon. Say \"Please\" and \"Thank you\". Put your knife and fork on your plate when you finish eating. Never: Speak when your mouth is filled with food. Always: Arrive 15-30 minutes late. Bring roses or chocolates for the host. Eat with your right hand. Leave some food on your plate when you finish eating. Never: Arrive on time. Wrap your gifts in black or white paper. Give meat as a gift because a lot of people are vegetarians. Always: Bring cakes or chocolates. Take off your shoes at the front door. Eat with your right hand. When you finish eating, leave a little food on your plate. Never: Bring alcohol(酒)or flowers as a gift. Put salt on your food. It means that you think it is not good.

(1)In the US, it's impolite to ________. A.use a spoon to eat soup B.talk with your mouth full C.give the host some chocolates

试卷第5页,总21页

D.get to the host's home on time

(2)In ________, people are expected to eat with the right hand. A.Egypt and China C.the US and Egypt

(3)In which column of a newspaper can we most probably find the text? A.CULTURE.

When Bessie Coleman was a child, flying in the skies was still just a dream for everyone. But when Bessie moved to Chicago as a young woman, her brothers told her exciting stories about the planes and pilots they saw in Europe during World War Ⅰ. The airplane was a new and very dangerous invention, but Bessie had an adventurous spirit. She decided to become a pilot. At that time, however, US flight schools did not accept women or people of color. Even though Bessie tried many schools, none of them would give her a chance. Instead of giving up her dream, Bessie found another way. After teaching herself French, she was accepted to a famous flight school in France. In 1921, she became the first African American woman to get her pilot's license—two years before famous pilot Amelia Earhart. Back home in the US, Bessie became a stunt pilot(特技飞行员)and performed at air shows across the country. People called her \"Queen Bess\".

Bessie enjoyed the excitement performing, but her bigger dream was to teach the next generation of pilots. When she wasn't performing, Bessie travelled to schools and theaters to teach people about flying. Sadly, Bessie died in a plane accident in 1926 before her greatest dream came true: opening a flight school. Three years after her death, William J. Powell opened a flight school in Los Angeles and named it in Bessie's honor. Since then, Bessie has inspired lots of people who go after dreams.

(1)What did Bessie do to follow her dream of becoming a pilot? A.She taught herself French. B.She moved home to France. C.She met with Amelia Earhart. D.She went to different flight schools.

(2)What was Bessie's greatest dream? A.To teach new pilots. C.To get a pilot's license.

(3)William J. Powell opened a flight school ________. A.in France

C.together with Bessie

B.in 1929

D.for women only B.To become a stunt pilot. D.To open a flight school.

B.BUSINESS.

C.EDUCATION.

D.HEALTH.

B.India and China D.India and Egypt

试卷第6页,总21页

(4)What's the best title for the text? A.A plane accident in history B.The story of two pilots C.A pioneer woman pilot D.A flight school in history

Taking great photos isn't just about having a good camera. Here are some tips for a new photographer.

Light is king. Lighting is as important as your camera. Generally speaking, natural light is the best choice. If you're inside, try to let in as much light as possible. Move your subject near the window if you can. When you use lamps, do place them in a way that they're fully lighting your subject.

Use a reflector(反射物). Reflectors can reflect light from the sun or a lamp onto an

object. And that can make a big difference to your photography. Use a white piece of poster board to reflect light onto your subjects, and you will get a cleaner photo.

Think before you take a photo. It's important to know what you want your photo to look like before you take it. When you look through the lens of your camera, examine everything that's showing. You should make sure viewers see what you want them to see.

Move around. One mistake that many new photographers may make is that their photos all look the same. It's important to move around and take photos of your subject from different angles. If you're photographing people, you might want to stand above them so that they look smaller in the photo. If you want to show that the persons are strong and powerful, you can try taking the photo from below to make them seem larger.

(1)According to the text, the ________ is as important as a camera. A.photography C.reflector

(2)We should examine everything through the lens of the camera because ________. A.we can take more photos by doing it B.we don't know what the subject looks like

C.we can look at the things more clearly through the lens D.we should make sure viewers see what we want them to see

(3)From the text we can learn that ________. A.a new photographer may take photos that look the same B.the camera is the most important part when we take photos C.the light from lamps is better than sunlight when we take photos D.when we photograph people from above, they will look larger

试卷第7页,总21页

B.light D.lamp

The local people of La Gomera can carry on conversations by whistling(吹口哨)from far away. For face-to-face conversations, they speak Spanish. But when they need to speak over a distance, they whistle.

La Gomera is a small island. This island is almost shaped like a circle. It is very mountainous. Walking from one place to another may be a slow and difficult job. That is why whistling is so useful to the local people. A message can easily be whistled over a couple of miles, while to travel that same distance on foot might take an hour.

A good whistler can be heard and understood five miles away. His whistling can be heard even farther away when it is windless. It is said that the record is about nine miles. Anyone who has heard a top whistler will agree that this record is quite possible.

A whistle travels farther than a shout, and is easier to understand. When a person shouts, he cannot pronounce his words well. But if a whistle is heard, it will be heard clearly. Whistling is popular at La Gomera, and many methods of whistling are used...

(1)How do people of La Gomera speak over a distance? A.By shouting. C.By travelling.

(2)What can we know about La Gomera from Paragraph 2? A.It is very mountainous. B.It lies between two circles. C.It is easy to travel there. D.It is hard to find a job there.

(3)What will the writer talk about in the last paragraph? A.Disadvantages of whistling. B.Stories of a top whistler. C.Different methods of whistling. D.Examples of good whistlers.

Talking is how you spread your thoughts, ideas, and experiences to people around you. It's not always wrong to talk about other people. But when you say bad things, tell stories that you're not sure are true, or spread private information, you're spreading gossip. For example, you saw your classmate Tom enter the head teacher's office, so you started telling others you thought Tom was in big trouble. Then everyone was imaging what bad things Tom had done. But in fact, Tom went to the head teacher's office just because his mum was there to take him to see a doctor.

That's how gossip works. It starts small and often blows up into something different from the truth. Even if it was true that Tom was in big trouble, it was wrong to tell everyone about it. Try to avoid talking about things that will make another person embarrassed.

试卷第8页,总21页

B.By whistling. D.By recording.

Of course, sometimes it's OK to talk about another person, especially if it involves dangerous actions. What if a classmate brings a pocketknife to school or your friend tells you she's not eating until she loses 10 pounds? In cases like that, you need to tell a parent or your teacher. Telling an adult who can help is not gossiping.

The best way to avoid being a member of the gossip group in your school is to stay away from kids who gossip. If you happen to hear a gossip, don't repeat it, and don't listen to it, either. And when someone trusts you with a personal secret, keep it to yourself. Stay with friends who would rather live their own fun lives than talk about someone else's.

(1)Tom's story tells us that ________. A.it's not right to laugh at our classmates B.we should not tell stories that may not be true C.it's not always wrong to talk about other people D.we should not say bad things about our classmates

(2)What might the underlined phrase \"blows up\" in this text mean in Chinese? A.引爆

(3)What is the last paragraph mainly about? A.How to avoid gossiping. B.How to choose friends. C.How to get on with gossipers. D.How to live our own fun lives.

(4)What's the main idea of the text? A.Actions speak louder than words. B.Gossip is a fearing thing, so stop it. C.A friend in need is a friend indeed. D.News travels fast, so behave yourself.

阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每小题后面的词数要求)。

What are the most pets in the world? Cats and dogs!

In the USA, there are more than 100 million dogs and cats. This is about half of the country's population. About 60 percent of American families celebrate their pets' birthdays. Cats and dogs are also good topics for small talks—\"What a lovely dog! What's his name?\" People easily become friends because of pets.

People think dogs are loyal animals. They help do lots of jobs like hunting and guarding. They even went into space earlier than people. In 1957, Russia put a dog called Laika into space. Cats catch mice. They are not as loyal as dogs, but they can make people happy.

Today, cats and dogs are both people's good friends. They are in the most popular cartoons. The most famous ones are Garfield and Snoopy. Garfield is a lazy fat cat. He likes eating and

试卷第9页,总21页

B.消失 C.夸大 D.评论

sleeping all the time. He is smart, too. He can write some letters and tell time sometimes although he often repeats that he can't. He is often mad at his master who can understand him well. Snoop is a thoughtful small dog. He is quiet and he has many good friends. He res to write stories and make his friends feel better.

(1)How many dogs and cats are there in the USA?(不超过15个词)______

(2)According to the writer, what job can dogs do?(不超过15个词)______

(3)What is Garfield like?(不超过15个词)______ 五、词汇运用

根据首字母及汉语提示,完成下列单词的拼写,使句意明确,语言通顺。 (1)The door is l______(锁). We can't enter the house.

(2)Now the Internet plays a r______(角色)in our life.

(3)Eric drank too much yesterday and did such a s______(愚蠢的)thing.

(4)I think playing computer games is a w______(浪费)of time.

(5)Helen may p______(证明)to be the most suitable person for this job. 六、书面表达

假设你是李华,最近你与妈妈就“学生该不该看电视”进行了讨论。请根据下列提供的信息,给你的英国笔友Mary写一封邮件。词数80~100。

Mum's ideas Yours Dear Mary,

看电视浪费时间;看电视影响健康、影响睡眠 看电视是一种放松方式,可以了解课外知识;每天看一点儿电视没有坏处 How is everything going? Recently I have had a discussion with my mother about whether the students can watch TV after school. ________ What's your opinion? I'm looking forward to your reply. Yours, Li Hua

试卷第10页,总21页

参与试题解析

2021-2022学年安徽省蚌埠市某校初三上12月月考英语试卷

一、单选题 1. 【答案】 B 【考点】 名词辨析 【解析】

——Jane怎么了?你知道吗?——是的。她把工作丢了。 【解答】

B 考查名词辨析。句意:——Jane怎么了?你知道吗?——是的。她失去了她的工作。A 压力;B ;C 努力;D 物体。根据What's wrong with Jane?(Jane怎么

了?),可知答语She lost her job.(她把工作丢了。)是。只有选项B符合语境。故答案为B。 2. 【答案】 A 【考点】 动词辨析 【解析】

——这个台风造成任何死亡了吗?——没有。但是许多去厦门的航班因为它都被终止了。 【解答】

A 考查动词辨析。句意:——这个台风造成任何死亡了吗?——没有。但是许多去厦门的航班因为它都被取消了。A 取消,终止;B 出现;C 分开;D 承诺。根据Did the typhoon cause any deaths?(这个台风造成任何死亡了吗?),可推知typhoon(台风)的到来会使flight(航班)取消,因此只有选项A符合语境。故答案为A。 3. 【答案】 D

【考点】 形容词辨析 【解析】

——你看上去很担心。怎么了?——我的字典丢了。我在任何地方都不能找到它。 【解答】

D 考查形容词辨析。句意:——你看上去很担忧。怎么了?——我的字典丢了。我在任何地方都不能找到它。A 令人惊讶的;B 令人兴奋的;C 无聊的;D 找不到的,失踪的。根据句子I can't find it anywhere.(我在任何地方都不能找到它。)可知dictionary(字典)是丢失了,只有选项D符合语境。故答案为D。 4. 【答案】 C

试卷第11页,总21页

【考点】 副词辨析 【解析】

外面雪下得很大,因此我们不得不待在家里。 【解答】

C 考查副词辨析。句意:外面雪下得很大,因此我们不得不待在家里。四个选项中的单词都是副词。A 最后地;B 清晰地;C 大量地;D 几乎,差不多。snow在句中是动词,表示“下雪”,根据so we have to stay at home可知雪应是下得大所以才不得不待在家里,结合选项只有C选项的heavily符合语境。故答案为C。 5. 【答案】 B

【考点】 表并列的连词 【解析】

一个更美好的未来是中国人民的目标,并且它也是世界的共同利益。 【解答】

B 考查并列连词。句意:一个更美好的未来是中国人民的目标,并且它也是世界的共同利益。A 因此;B 并且;C 或者;D 但是。结合空格前后句句意可知二者是并列关系,需用表并列的连词and连接。故答案为B。 6. 【答案】 D 【考点】 V.+up 【解析】

Mike现在很难过。邀请他去晚会上使他振作起来怎么样? 【解答】

D 考查动词短语辨析。句意:Mike现在很难过。邀请他去派对使他振作起来怎么样?A wake...up把……叫醒;B make...up化妆;C look...up查阅;D cheer...up使……振作起来,使高兴。根据前面的句子Mike is very sad now.(Mike现在很难过。)可知应是使他高兴起来、振作起来。故选D。 7. 【答案】 A 【考点】 连词辨析 关系代词 【解析】

地球为我们提供了所需的一切,新鲜空气,清洁的水源等等。保护它是我们的责任。 【解答】

A 考查定语从句。句意:地球为我们提供了所需的一切,新鲜空气、清洁的水源等等。保护它是我们的责任。首先分析句子结构,本句中的

试卷第12页,总21页

_______ provides us with everything在复合句中作定语从句,其中先行词the planet,指物,且在定语从句中缺少主语,所以用关系代词that/which引导定语从句,故选A。 8. 【答案】 C 【考点】 介词辨析 【解析】

我们班确信在和三班的比赛中能赢得篮球比赛。 【解答】

C 考查介词辨析。句意:我们班确信能赢得和三班的篮球比赛。A 在……期间;B 低于;C 反对;(体育比赛)对阵;D 来自。根据the basketball game和Class Three可知是对阵三班的比赛。故选C。 9. 【答案】 D 【考点】 宾语从句 【解析】

——有些学校已经使用智能校服。我想知道它们被用来做什么。 ——它们能够告诉父母他们的孩子在哪。 【解答】

D 考查宾语从句。句意:——有些学校已经使用智能校服。我想知道它们被用来做什么。——它们能够告诉父母他们的孩子在哪。A 学生们什么时候穿校服;B 它们在哪里被制作的;C 谁发明了它们;D 它们被用来做什么。根据答语They can tell parents where their children are.可知,问的是智能校服的用途。故选D。 10. 【答案】 B

【考点】 希望和愿望

其他情景交际话题 【解析】

——明天天气好吗?

——我希望如此。我们要去野餐。 【解答】

B 考查情景交际。句意:——明天天气会好吗?——我希望如此。我们要去野餐。A 祝你好运;B 我希望如此;C 继续;D 没什么。由“have a picnic”可知回答的人应是希望明天天气好,这样才能去野餐。故选B。 二、完形填空 【答案】 D C A

试卷第13页,总21页

B A D C A D B

【考点】 说明文完形 科普知识类 【解析】

本文是一篇说明文,介绍的是古代中国人几项著名的发明。 【解答】

(1)D 考查名词辨析。句意:学富五车现在用来形容一个有很多知识的人。A 勇气;B 友谊;C 经验;D 知识。根据下文The story behind it is about Hui Shi, a learned man living during the Warring States period.并结合常识可知学富五车是形容人知识渊博。故选D。

(2)C 考查数词辨析。句意:他四处教书时,需要五辆马车来装书。A 三;B 四;C 五;D 六。根据上文中可知“学富五车”这个典故来自惠施,由此推知此处应是指五辆车。故选C。

(3)A 考查动词短语辨析。句意:那时候的书是用木头或竹子做的,所以它们占据了很大的空间,而且很重。A 占据;B 起床;C 切碎;D 组成。根据空后space可知,应是指占据空间。故选A。

(4)B 考查动词辨析。句意:公元105年左右它由蔡伦发展。A 对照;B 发展;C 减少;D 借。根据上句Paper was invented in the 2nd century BC.纸是公元前2世纪发明的。可知,此处指的是蔡伦进一步发展了造纸术。故选B。

(5)A 考查副词辨析。句意:它们很容易以低成本获得,因此可以生产大量的纸张。A 容易地;B 几乎;C 最后;D 清晰地。根据a large amount of paper could be produced可知,能大量生产纸张说明原材料很容易以低成本获得。故选A。

(6)D 考查形容词辨析。句意:雕版印刷在唐代非常普遍,但是用这种方式印刷要花很长时间。A 迅速的;B 沉默的;C 礼貌的;D 普通的,常见的,普遍的。结合语境及句中but可知,前后句表示转折,虽然普遍但是花费时间长。故选D。

(7)C 考查形容词比较级辨析。句意:宋朝时期,毕昇发展了活字印刷术,使印刷文字的速度更快。A 更长的;B 更重的;C 更快的;D 更便宜的。根据上句but it took a long time to print in such a way可知,此处指的是活字印刷术加快了印刷速度。故选C。 (8)A 考查介词短语辨析。句意:它是9世纪由化学家偶然发明的,他们试图创造某种东西,让人类永生。A 偶然;B 错误地;C 亲手;D 轮流。根据后句who tried to create something to make people forever.可知,火药是在试图创造让人永生的过程中发明的,也就是是偶然发明的。故选A。

(9)D 考查动词辨析。句意:火药在世界各地传播,永远改变了人们在战争中的作战方式。A 锻炼;B 休息;C 旅行;D 与……打仗。结合语境及句中in war可知,此处fight符合语境。故选D。

(10)B 考查名词辨析。句意:中国人发明它是为了帮助了解正确的方向。A 发明;B 方向;C 展览;D 手术。compass是罗盘,根据常识可知罗盘是为了确定方向的。故选B。

试卷第14页,总21页

【答案】 C B A D C B D A D C

【考点】 说明文完形 科普知识类 【解析】 此题暂无解析 【解答】

(1)C 考查名词辨析。句意:什么造成了这种不同?A 兴趣;B 机会;C 不同;D 伤口。根据上句Sometimes young men and women appear much older than they are, and some older people look quite young.可知, 此处指的是区别、不同。故选C。

(2)B 考查动词辨析。句意:将近五分之四的皱纹是由阳光照射造成的。A 污染;B 引起,造成;C 分成;D 对待。根据前句Exposing yourself to the sun makes you look older than you really are.可知此处指的是阳光照射造成了皱纹。故选B。

(3)A 考查形容词比较级辨析。句意:那么,如果你能保护自己不被太阳晒,你能比实际年龄看起来更年轻吗?A 更年轻的;B 更瘦的;C 更老的;D 更高的。结合上文Exposing yourself to the sun makes you look older than you really are.可知晒太阳会让你看起来比实际更老,那么保护自己不被太阳晒应是会比实际年龄看起来更年轻。故选A。 (4)D 考查动词辨析。句意:如果你不相信,你可以用镜子看看你臀部的皮肤。A 想象;B 提及;C 记得;D 相信。根据空后you can use a mirror and(5)______ the skin on your buttocks可知,此处指的是不相信不被晒的皮肤会看起来更年轻的话,可以去看看臀部的皮肤。故选D。

(5)C 考查动词短语辨析。句意:如果你不相信,你可以用镜子看看你臀部的皮肤。A 寻找;B 看起来像;C 看;D 照顾。根据句中mirror以及空后skin可知,是指看一看臀部的皮肤。故选C。

(6)B 考查副词辨析。句意:这可能是你身上看起来最年轻的皮肤了。A 几乎不;B 可能地;C 仔细地;D 迅速地。前文可知臀部的皮肤被衣物遮盖,是被太阳晒得最少的皮肤,它一直保持光滑且没有皱纹,因此此处是指臀部的皮肤可能是我们身上看起来最年轻的皮肤。故选B。

(7)D 考查形容词辨析。句意:通过用防晒霜,你可以保护皮肤的其他部分,让它保持和你臀部的皮肤一样平滑。A 弱的;B 普遍的;C 神奇的;D 平滑的。根据句中using sunblock以及上文That skin gets very little sun exposure. Your clothing protects it, and it stays smooth and unwrinkled.可知,此处指使用防晒霜能使其他地方的皮肤像臀部皮肤一样光滑。故选D。

(8)A 考查动词辨析。句意:要保护你的皮肤一辈子,每天只需一分钟。A 花费,主语是it;B 递给;C 给;D 浪费。结合语境,此处指的是花费,故选A。

试卷第15页,总21页

(9)D 考查名词辨析。句意:然而事实是清晰的。A 功课;B 秘密;C 爱好;D 事实。根据下句Too much sun really does harm to your skin.过多的阳光对你的皮肤确实有害。可知这是一个事实,因此D项符合文意。故选D。

(10)C 考查名词辨析。句意:你甚至可能通过减少患癌的风险来挽救你的生命。A 时间;B 精力;C 生命;D 金钱。结合语境及句中cutting down your risk of cancer可知,降低患癌风险能拯救生命。故选C。 三、七选五对话 【答案】 E,A,G,B,D 【考点】 七选五对话 【解析】

本段对话主要讲了两个人互相给对方讲述自己看了什么书或者什么故事,其中一个人看了《国王的新衣》。 【解答】

(1)E 根据上文A story about the Monkey King?“关于孙悟空的故事?”以及下文Yes, that's right.“是的,那是正确的。”可知,此处是一个一般疑问句,E项“它是一个老故事,不是吗?”符合语境。故选E。

(2)A 根据下文Oh, I read a story by Hans Christian Anderson.“哦,我读了一篇Hans Christian Anderson写的故事。”可知此处应问对方做了什么事情,A项“顺便问一下,昨晚你做了什么?”符合语境。故选A。

(3)G 根据上文The Emperor's New Clothes. It is about an emperor.“《皇帝的新衣》,它是关于一个皇帝的故事。”可知此处应是介绍这位皇帝,G项“他喜欢买和看漂亮的衣服。”符合语境。故选G。

(4)B 根据上文One day, two brothers came to the city to make special clothes for the emperor.“一天,两个兄弟来到了这个国家并给这个皇帝做特别的衣服。”可知空处应是对这个故事的进一步描述,与国王和这两个兄弟有关,B项“但是国王不得不给他们丝绸和金子。”符合语境。故选B。

(5)D 根据上文They didn't make any clothes at all, but they told the emperor that people couldn't see the clothes if they were silly.“他们根本没有做出任何衣服,但是他们告诉皇帝愚蠢的人是看不到这件衣服的。”可知他们是在欺骗皇帝,空处应是对这一故事情节的评价,D项“哦,所以他们试图欺骗这个皇帝。”符合语境。故选D。 四、阅读理解 【答案】 B D A

【考点】 说明文阅读 社会文化类 细节理解题 文章出处题 【解析】

本文是一篇说明文,主要介绍了四个国家的做客餐桌文化。 【解答】

试卷第16页,总21页

(1)B 细节理解题。根据表格第二行中Never: Speak when your mouth is filled with food.永远不要嘴里塞满食物时说话。可知在美国嘴里塞满食物时说话是不礼貌的。故选B。

(2)D 细节理解题。根据表格第三行和第四行Always描述中Eat with your right hand.用你的右手吃饭。可知在印度和埃及人们被要求用右手吃饭。故选D。

(3)A 文章出处题。A 文化;B 商业;C 教育;D 健康。通读全文可知本文主要介绍了四个国家的做客和餐桌文化,所以本文最可能出自报纸中的“文化”专栏。故选A。 【答案】 A D B C

【考点】 细节理解题 人物故事类阅读 记叙文阅读 推理判断题 标题归纳题 【解析】

本文是一篇记叙文,主要讲述了主人公如何成为美国第一位飞行员的经过,她的精神鼓舞了那些努力追求梦想的人。 【解答】

(1)A 细节理解题。根据第二段中After teaching herself French, she was accepted to a famous flight school in France.自学法语后,她被法国一所著名飞行学校录取了。可知她为了实现成为一名飞行员的梦想去自学了法语。故选A。

(2)D 细节理解题。根据第四段Sadly, Bessie died in a plane accident in 1926 before her greatest dream came true: opening a flight school.令人悲伤的是,在她最伟大的梦想——开办一所飞行学校——实现之前,贝西在1926年死于一场飞机事故。可知她最大的梦想是开一所飞行学校。故选D。

(3)B 推理判断题。根据最后一段中Sadly, Bessie died in a plane accident in 1926...和Three years after her death, William J. Powell opened a flight school in Los Angeles and named it in Bessie's honor.可知贝西于1926年去世,而威廉鲍威尔是在她去世后三年开了一所飞行学校,也就是在1929年。故选B。

(4)C 标题归纳题。通读全文可知本文主要讲述了贝西作为一名女性通过自己的努力成为了第一个非裔美国女飞行员的故事,全文均与这名女飞行员有关,故选项C“一名女性先锋飞行员”点题,适合作本文标题。故选C。 【答案】 B D A

【考点】 细节理解题 日常生活类阅读

试卷第17页,总21页

说明文阅读 【解析】

本文是一篇应用文,主要说明了关于摄影的一些事情。 【解答】

(1)B 细节理解题。根据第二段Light is king. Lighting is as important as your camera. Generally speaking, natural light is the best choice.光是王。光就像你的照相机一样重要。一般来说,自然光是最好的选择。可知,根据这篇文章,摄影时光线和照相机一样重要。故选B。

(2)D 细节理解题。根据第四段When you look through the lens of your camera, examine everything that's showing. You should make sure viewers see what you want them to see.当你透过相机的镜头看东西的时候,检查所有显示的东西。你应该确保观众看到你想让他们看到的东西。可知,我们应该通过镜头检查一切,因为我们应该确保观众看到我们想让他们看到的东西。故选D。

(3)A 细节理解题。根据最后一段One mistake that many new photographers may make is that their photos all look the same.许多新摄影师可能会犯的一个错误是他们的照片看起来都一样。可知,从文中我们可以了解到一个新的摄影师可能拍摄出来的照片看起来一样。故选A。 【答案】 B A C

【考点】 细节理解题 说明文阅读 日常生活类阅读 推理判断题 【解析】

本文是一篇说明文,文章介绍了一个特殊的地方La Gomera,这里的人离得远的时候使用口哨语言彼此交流。 【解答】

(1)B 细节理解题。根据第一段中The local people of La Gomera can carry on

conversations by whistling(吹口哨)from far away.以及But when they need to speak over a distance, they whistle.可知La Gomera的人们离得远时通过吹口哨说话交流。故答案为B。

(2)A 细节理解题。根据第二段中La Gomera is a small island. This island is almost shaped like a circle. It is very mountainous.可知La Gomera是一个小岛。这个岛的形状几乎像个圆圈。是多山的。故答案为A。

(3)C 推理判断题。根据最后一段Whistling is popular at La Gomera, and many methods of whistling are used...在La Gomera,吹口哨很受欢迎,人们用了很多方式吹口哨……可推断最后一段接下来应该会谈论不同的吹口哨方法。故答案为C。 【答案】 B C

试卷第18页,总21页

A B

【考点】 细节理解题 说明文阅读 日常生活类阅读 词义猜测题 段落大意题 主旨大意题 【解析】

本文是一篇说明文,主要说明了关于不要传流言蜚语的一些事情。 【解答】

(1)B 细节理解题。根据第一段But when you say bad things, tell stories that you're not sure are true, or spread private information, you're spreading gossip.但是当你说不好的事情、说你不确定的故事、或者传播私人信息,你就是在传播流言蜚语。结合接下来描述的汤姆的故事可知,汤姆的故事告诉我们,我们不应该讲可能不真实的故事。故选B。 (2)C 词义猜测题。根据划线词所在句中It starts small以及into something different from the truth可知划线词所在句是指流言蜚语开始于一件小事,最后变成与不同

的事情,结合常识和选项可推知,文中划线短语“blow up”的中文意思是夸大。故选C。 (3)A 段落大意题。阅读最后一段可知本段主要告诉我们如何不在学校成为传播流言蜚语的一员,A项“如何避免传播流言蜚语。”能够概括本段大意。故选A。

(4)B 主旨大意题。通读全文可知,文章主要讲述了闲话会使人尴尬,如何避免说闲话等,呼吁人们不要说闲话,结合选项,B选项Gossip is a fearing thing, so stop it.闲话是一件可怕的事情,所以停止它。符合本文主旨大意,故选B。 【答案】

(1)There are more than 100 million dogs and cats in the USA. (2)They can do lots of jobs like hunting and guarding. (3)He is lazy, fat and smart. 【考点】 说明文阅读 日常生活类阅读 回答问题型 【解析】

本文是一篇说明文,主要说明了关于动物的一些事情。 【解答】

(1)There are more than 100 million dogs and cats in the USA. 根据第二段In the USA, there are more than 100 million dogs and cats.在美国,有超过一亿的狗和猫。可知美国有超过一亿的狗和猫。

(2)They can do lots of jobs like hunting and guarding. 根据第四段People think dogs are loyal animals. They help do lots of jobs like hunting and guarding.人们认为狗是忠诚的动物。它们帮助做很多工作,比如打猎和看家。可知狗可以帮忙打猎和看家。

试卷第19页,总21页

(3)He is lazy, fat and smart. 根据最后一段Garfield is a lazy fat cat. He likes eating and sleeping all the time. He is smart, too.加菲猫是一只懒惰的肥猫。他喜欢一直吃和睡。他也很聪明。可知加菲猫是懒的,很胖,也很聪明。 五、词汇运用 【答案】 (1)locked (2)role (3)stupid/silly (4)waste (5)prove

【考点】

根据提示填单词(单句) 形容词基础知识 可数名词及其单复数 实义动词 【解析】

门是锁着的。我们进入不了房子。 现在互联网在我们生活中充当着角色。 Eric昨天喝的太多了做出了一件愚蠢的事情。 我认为玩电脑游戏是浪费时间。 海伦可能是最适合这份工作的人选。 【解答】

(1)locked 考查形容词。句意:门是锁着的。我们进入不了房子。根据空前is可知空处需填形容词作表语,根据句意及所给汉语提示,此空填locked,形容词,锁着的。故填locked。

(2)role 考查可数名词。句意:现在互联网在我们生活中发挥作用。根据句意及所给汉语提示,此空填role,角色,可数名词。play a role in,在……中起作用,为固定短语。故填role。

(3)stupid/silly 考查形容词。句意:Eric昨天喝的太多了做出了一件如此愚蠢的事情。根据空后名词thing可知空处需填形容词作定语,根据句意及所给汉语提示,此空填stupid/silly,愚蠢的,形容词。故填stupid/silly。

(4)waste 考查可数名词。句意:我认为玩电脑游戏是浪费时间。根据句意及所给汉语提示,此空填waste,表示时间金钱的浪费,为可数名词,a后接可数名词单数。故填waste。

(5)prove 考查动词。句意:Helen可能会证明是最适合做这项工作的人。根据句意及所给汉语提示,此空填prove,证明,情态动词may后加动词原形。故填prove。 六、书面表达 【答案】 Dear Mary,

How is everything going? Recently I have had a discussion with my mother about whether the students can watch TV after school. My mother thinks that watching TV is a waste of time, especially to the students. Instead, the students should spend more time studying. She also thinks that it is bad for health to watch too much TV. If we watch TV too late, we won't

试卷第20页,总21页

get enough sleep. But I think watching TV is a good way to relax after a day's hard work. By watching TV, we can also learn a lot about the world outside the school. So I think it is not bad for us to watch TV for a little while every day. What's your opinion? I'm looking forward to your reply. Yours, Li Hua 【考点】 应用文 图表作文 【解析】 此题暂无解析 【解答】 Dear Mary,

How is everything going? Recently I have had a discussion with my mother about whether the students can watch TV after school. My mother thinks that watching TV is a waste of time, especially to the students. Instead, the students should spend more time studying. She also thinks that it is bad for health to watch too much TV. If we watch TV too late, we won't get enough sleep. But I think watching TV is a good way to relax after a day's hard work. By watching TV, we can also learn a lot about the world outside the school. So I think it is not bad for us to watch TV for a little while every day. What's your opinion? I'm looking forward to your reply. Yours, Li Hua

试卷第21页,总21页

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容