99网
您的当前位置:首页2019-2020学年广东省中山市高二下学期期末统考英语试题(解析版)

2019-2020学年广东省中山市高二下学期期末统考英语试题(解析版)

来源:99网


中山市高二年级2019-2020学年度第二学期期末统一考试

英语科试卷

注意事项:

1.答卷前,考生务必用黑色字迹的钢笔或签字笔将自己的姓名和考生号、试室号、座位号填写在答题卡的卷头上。

2.选择题每小题选出答案后,用2B铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑,如需 改动用橡皮擦干净后,再选涂其他答案,答案不能答在试卷上。 3.非选择题必须用黑色字迹钢笔或签字笔作答,答案必须写在答题卡各题目指定区 域内相应位置上;如需改动,先划掉原来的答案,然后再写上新的答案;不准使 用铅笔和涂改液。不按以上要求作答的答案无效。 4.考生必须保持答题卡的整洁,考试结束后,将答题卡交回。 第一部分 阅读理解 第一节

阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。

A

Technology never stops moving. These inventions will be here sooner than you think, so it’s best to get your wallet ready for them.

5G networks will bring the Internet everywhere

The most exciting thing about 5G is that it will be a full-on broadband internet service, meaning that instead of having one service for your mobile devices and one for home internet, you’ll be able to get home 5G and take it with you, as well. That also means less reliance(依赖) on wi-fi.

Smart needles will detect cancer in moments

Right now, most cancers aren’t detected until something goes wrong, which is what the smart needle hopes to change. Cancerous tissue and healthy tissue reflect light differently, according to Medical Xpress. The way the smart needle works is by shining light through the tissue in question and then quickly calculating if the tissue is sick or healthy. It takes seconds, and

without painful operations.

People will be able to feel things in virtual reality

Virtual reality (VR) and augmented reality (AR) attracted a lot of attention in the last decade, but things will only get more interesting from here, starting with the ability to touch and feel the things we see through all the various kinds of computer-generated pictures. Plant-based meat is going to grow in new ways

2019 was the year of plant-based meats, with Beyond Meat introducing burgers that tasted just about the same as actual beef, but made entirely out of plants. The company is planning to improve the flavor of its meat as time goes on. In the near future, mankind is looking at the possibility of completely animal-free meats of all kinds. 1. How does the smart needle work? A. By sending out light. C. By performing operations.

B. By calculating time.

D. By changing cancerous tissue.

2. What are the burgers produced by Beyond Meat made of? A. Beef. meat.

3. What do the four things have in common? A. All of them are already on the market. B. All of them are inventions on the way. C. All of them attracted a lot of attention. D. All of them rely heavily on the Internet. 【答案】1. A 2. C 3. B 【解析】

本文是一篇说明文,主要介绍了四项即将到来的发明。 【1题详解】

细节理解题。根据Smart needles will detect cancer in moments部分的The way the smart needle works is by shining light through the tissue in question and then quickly calculating if the tissue is sick or healthy.可知,这种智能针的工作原理是用光线照射有问题的组织,然后迅速计算出组织是生病了还是健康的。故选A。

B. Flour.

C. Plants.

D. Animal

【2题详解】

细节理解题。根据Plant-based meat is going to grow in new ways部分的2019 was the year of plant-based meats, with Beyond Meat introducing burgers that tasted just about the same as actual beef, but made entirely out of plants.( 2019年是植物性肉类的一年,Beyond Meat推出了味道和真正的牛肉差不多的汉堡,但完全由植物制成)可知,Beyond Meat生产的汉堡是用植物做的。故选C。 【3题详解】

推理判断题。根据第一段的These inventions will be here sooner than you think, so it's best to get your wallet ready for them.(这些发明将比你想象的更早到来,所以最好准备好你的钱包。)及下文对四项发明的介绍可推知,这些发明都是即将到来的发明。故选B。

B

Dear Dale,

I want to be closer to my mom, but whenever I try to share things with her, she doesn’t understand. Skyline Dear Skyline

As we grow up, our interests change a lot. As a teenager, it may just be that your mom and you don’t share the same interests right now. It’s normal for the relationship between teenagers and their parents to become distant for a short while.

If you don’t think your mom understands you or your interests, why not try to get involved in some of hers? If she has a hobby, try to join in with it. For example, if she’s a good cook, ask her to teach you some recipes. If she likes running, go for a run with her.

Likewise(同样地), try to get her involved in the things that you do often. Invite her to go to the movies or to coffee together, or ask her to help you study some time.

Another great way to get to know your mom better is to ask her about her childhood. My mother has lots of great tales about being a teenager in the 1960s, and hearing her share them and laughing at her funny memories always brings us closer together. Ask your mom about her life as a teenager too I bet she’d love to share her stories

There could be many reasons that your mom might seem too busy to do things with you. She could just be tired from a long day of work, or she may have a problem of her own that’s affecting

,

how she acts toward others.

Whatever happens, don’t worry. She loves you and always will. And hopefully one day soon, you will both understand each other perfectly. 4. What is Skyline’s problem? A. She doesn’t live close to her mom. B. She doesn’t share things with her mom. C. Her mom is too busy to spend time with her. D. Her mom doesn’t understand her.

5. What does Dale think of Skyline’s problem? A. Typical.

B. Unusual.

C. Strange.

D. Tough.

6. Why does Dale advise Skyline to ask her mom about her childhood? A. To encourage her mom to talk to her. B. To give her mom time to think of the past. C. To help her know more about her mom. D. To get her a chance to laugh at her mom.

7. What can we infer from Paragraph 5 of Dale’s letter to Skyline? A. Skyline’s mom has a problem of her own. B. Skyline’s mom probably isn’t a good mother. C. Skyline is badly treated by her mom at home. D. Skyline probably doesn’t understand her mom. 【答案】4. D 5. A 6. C 7. D 【解析】

本文是应用文。Skyline关于母亲不能理解她的问题向Dale寻求建议。 4题详解】

细节理解题。根据第一段的I want to be closer to my mom, but whenever I try to share things with her, she doesn’t understand.(我想和妈妈更亲近,但是每当我想和她分享一些事情的时候,她总是不理解)可知,Skyline的问题是她妈妈不理解她。故选D。 【5题详解】

细节理解题。根据第二段的It’s normal for the relationship between teenagers and their parents to become distant for a short while.可知,青少年与父母的关系暂时疏远是很正常的。故选A。

【6题详解】

细节理解题。根据第五段的Another great way to get to know your mom better is to ask her about her childhood.(另一个更好地了解你妈妈的好方法是问她关于她的童年)可知,Dale建议Skyline问她妈妈关于她的童年是为了帮助她更多地了解她妈妈。故选C。 【7题详解】

推理判断题。根据第二封信的第五段可知,Dale告诉Skyline可能有很多原因她感觉她妈妈不理解她,她的妈妈可能太忙了,没有时间和她一起做事情。她可能只是累了一天的工作,或者她自己的问题影响了她对他人的行为。因此推断Skyline很可能不理解她的妈妈。故选D。

C

For decades, China had wanted a Nobel Prize in science. Tu Youyou, a researcher who helped to develop a malaria(疟疾)medicine, finally won the country that honor.

In fact, Tu is not the only scientist in China who is catching the world’s attention. In 2016, the Nature journal published a list of the top 10 science stars in China. Gao Caixia and Cui Weicheng are two of them.

Gao Caixia has been devoted to genetic engineering for her whole career. She is known for using CRISPR-Cas9, the revolutionary gene-editing technique that is sweeping through biology labs around the world – in crops.

At first, Gao was unwilling to take up gene editing using CRISPR-Cas9 because her lab at the Chinese Academy of Sciences’ Institute of Genetics and Developmental Biology in Beijing had already created mutations(变异)in 82 genes using an older type of technology. But after thinking carefully about it, she decided to give it a try.

After a year of hard work, her lab finally succeeded. Gao worked on genetic engineering in wheat, a crop that is famous for being difficult to work with. Now she is considered one of the best in the world at engineering wheat.

Cui Weicheng is the developer of China’s record-setting Jiaolong submersibl. He (e 潜水器)is now a professor at Westlake University. In 2012, Cui rode inside China’s Jiaolong submersible and reached a depth of more than 7,000 meters in the Pacific.

Thanks to Jiaolong and the 57-year-old developer, China is now one of only a few nations

that can explore the deep sea. Jiaolong can travel deeper than any other manned research submersible currently in use, which shows China’s increasing ambition and leadership in deep-sea research.

8. Why is Tu Youyou mentioned at the beginning of the passage? A. To show one of China’s long-held dreams. B. To stress the importance of the Nobel Prize. C. To praise Tu Youyou for her contributions. D. To introduce more top Chinese scientists. 9. Why did Gao Caixia work on wheat?

A. Because she failed in her attempt to study other crops. B. Because she was expert at wheat engineering. C. Because wheat is hard to be genetically engineered. D. Because wheat is the most widely planted crop in China. 10. What is Cui Weicheng’s biggest contribution to China? A. He teaches about sea at a university. B. He developed Jiaolong submersible. C. He is devoted to genetic engineering. D. He reached the bottom of the ocean. 11. What is the best title for the passage? A. China’s Science Stars

C. Gao Caixia-China’s Crop Engineer 【答案】8. D 9. C 10. B 11. A 【解析】

本文是一篇说明文,本文讲述了屠呦呦并不是中国唯一一个引起世界关注的科学家。《自然》杂志发布了中国十大科学明星名单。高彩霞和崔伟成就是其中的两位。 8题详解】

细节理解题。由文章的第二段 ”In fact, Tu is not the only scientist in China who is catching the world’s attention. In 2016, the Nature journal published a list of the top 10 science stars in China. Gao Caixia and Cui Weicheng are two of them.”可知后文主要讲的是中国科学家高彩霞和崔伟的主要贡献。故D项:介绍更多中国顶尖科学家,为正确答案。A项:展示中国长期以来

B. China’s Nobel Prize Dream D. Cui Weicheng-China’s Deep Diver

的一个梦想;B项:强调诺贝尔奖的重要性;C项:表扬屠呦呦的贡献;均不合题意。故答案为D项。 【9题详解】

推理判断题。本题题干意为:为什么高彩霞致力于小麦的研究?由文章第三段“At first, Gao was unwilling to take up gene editing using CRISPR-Cas9 because her lab at the Chinese Academy of Sciences’ Institute of Genetics and Developmental Biology in Beijing had already created mutations(变异)in 82 genes using an older type of technology. But after thinking carefully about it, she decided to give it a try.”可知起初,高不愿意采用基因编辑使用CRISPR-Cas9因为她所在实验室--中国科学院的研究所的遗传学和发育生物学已经在在82个基因中使用一个旧的技术创建突变(变异)。但仔细考虑之后,她决定试一试。故C项:因为小麦很难被基因改造,为正确选项。A项:因为她在研究其他作物的尝试中失败了。B项:因为她是小麦工程方面的专家。D项:因为小麦是中国种植最广泛的作物。均不合题意。故答案为C。 【10题详解】

细节理解题。本题题干为:崔伟成对中国最大的贡献是什么?根据文章根据第六段Cui Weicheng is the developer of China’s record-setting Jiaolong submersible(潜水器)以及最后一段崔伟成的发明对中国的影响来看,B项:他研制了蛟龙潜水器为正确答案,A项:他在一所大学教海洋。C项:格瓦拉致力于基因工程。D项:他到达了海底。均不合题意。故答案为B。 【11题详解】

考查主旨大意。本题题干意为:文章最好的标题是什么?本文讲述了中国高彩霞和崔伟两位科学家及其成就。故A项:中国的科学明星为正确答案; B项:中国的诺贝尔奖梦(主题扩大);C项:高彩霞——中国的农作物工程师 (以偏概全);D项:崔伟成——中国的深水潜水员(以偏概全)。故答案为A。

D

People do better when more is expected of them. In education circles, this is called the Pygmalion Effect.

The Pygmalion effect got its name from the story of Pygmalion, a mythica(虚构的)Greek sculptor. Pygmalion carved a statue of a woman and then fell in love with it. He appealed to Aphrodite, the goddess of love, who brought the statue to life and helped the couple get married.

Just as Pygmalion’s fixation on the statue brought it to life, our focus on a student can do the same in schools. Research by Robert Rosenthal and Lenore Jacobson examined the influence of teachers’ expectations on students’ performance. They began by testing the IQ of elementary school students. Teachers were told that the IQ test showed around one-fifth of their students to be unusually intelligent. But unknown to the teachers, the “gifted” students were chosen at random. Actually they had no big statistical advantage over the other kids. As the study period ended, all students had their IQs retested. Both groups showed an improvement. Yet those who were described as intelligent experienced much greater gains in their IQ points. Rosenthal and Jacobson owed this result to the Pygmalion effect. Teachers paid more attention to “gifted” students, offering more support and encouragement than they would otherwise.

In general, teachers have the power to influence how the students behave by holding high expectations. If a teacher thinks a student is brilliant, they will treat them as such. The student then gets more opportunities to develop their ability, and their performance improves. This works both ways. When a student expects a teacher to be excellent or successful, they tend to be attentive and supportive. In the process, they improve their performance, too. Students who act interested in lectures create interesting lecturers.

12. Where did the Pygmalion effect get its name from? A. A statue of a lady.

C. A character in a literary work.

B. The goddess of love.

D. The story made up by Pygmalion.

13. The underlined expression “fixation on” in Paragraph 2 most probably means A. worship of sympathy for

14. What is the purpose of Rosenthal and Jacobson’s research? A. To improve the kids’ IQ. C. To expand teachers’ influence.

15. What can students do to make a teacher excellent? A. Support the teacher by treating them as excellent. B. Attend interesting lectures given by the teacher. C. Work hard to get prepared for opportunities. D. Show great interest in lectures on acting.

B. affection for C. marriage to D.

B. To pick out gifted students. D. To examine the Pygmalion effect.

【答案】12. C 13. B 14. D 15. A 【解析】

这是一篇说明文。当人们对他们期望更多时,他们会做得更好。在教育界,这被称为皮格马利翁效应。这种效应在教师与学生也能起到作用,如果一个老师认为一个学生很聪明,他们就会这样对待他们。学生会得到更多的机会来发展他们的能力,他们的表现也会提高。当一个学生期望一个老师是优秀的或成功的,他们往往是关注和支持老师。 【12题详解】

细节理解题。根据文章第一段The Pygmalion effect got its name from the story of Pygmalion, a mythica(虚构的)Greek sculptor. 可知,皮格马利翁效应得名于希腊神话雕塑家皮格马利翁的故事。由此可以看出,皮格马利翁效应是来自希腊神话,也就是文学作品中的人物。故选C。

【13题详解】

词句猜测题。根据文章第二段Pygmalion carved a statue of a woman and then fell in love with it. He appealed to Aphrodite, the goddess of love, who brought the statue to life and helped the couple get married. Just as Pygmalion’s fixation on the statue brought it to life, our focus on a student can do the same in schools. 可知,皮格马利翁雕刻了一个女人的雕像,然后爱上了它。他向爱神阿芙罗狄蒂求助,阿芙罗狄蒂将雕像复活,并帮助这对夫妇结婚。正如皮格马利翁对雕像的fixation使它栩栩如生,我们对学生的关注也能在学校里起到同样的作用。由此可以推出,fixation on与fell in love with 以及focus on 相呼应,所以affection for对……的喜爱;对……的情感符合题意,所以fixation on的大概意为对……的喜爱;对……的情感。故选B。 【14题详解】

推理判断题。根据文章Research by Robert Rosenthal and Lenore Jacobson examined the influence of teachers’ expectations on students’ performance. They began by testing the IQ of elementary school students. Teachers were told that the IQ test showed around one-fifth of their students to be unusually intelligent. But unknown to the teachers, the “gifted” students were chosen at random. Actually they had no big statistical advantage over the other kids. As the study period ended, all students had their IQs retested. Both groups showed an improvement. Yet those who were described as intelligent experienced much greater gains in their IQ points. Rosenthal and Jacobson owed this result to the Pygmalion effect. Teachers paid more attention to “gifted” students, offering more support and encouragement than they would otherwise.可知,罗伯特·罗森塔尔和莱

诺·雅各布森的研究考察了教师期望对学生成绩的影响。他们首先测试小学生的智商。老师们被告知,智商测试显示大约五分之一的学生异常聪明。但老师们并不知道,这些“天才”学生是随机挑选出来的。事实上,他们在统计上没有比其他孩子大的优势。研究结束后,所有的学生都重新测试了他们的智商。两组都有改善。然而,那些被描述为聪明的人在智商方面获得了更大的提高。罗森塔尔和雅各布森将这个结果归功于皮格马利翁效应。教师对“天才”学生给予了更多的关注,给予了更多的支持和鼓励。这是测验的内容。再根据最后一段In general, teachers have the power to influence how the students behave by holding high expectations. If a teacher thinks a student is brilliant, they will treat them as such. The student then gets more opportunities to develop their ability, and their performance improves.可知,一般来说,教师有权通过对学生抱有很高的期望来影响学生的行为。如果一个老师认为一个学生很聪明,他们就会这样对待他们。学生会得到更多的机会来发展他们的能力,他们的表现也会提高。因此可以推出,罗森塔尔和雅各布森的研究目的是研究皮格马利翁效应。故选D。 【15题详解】

细节理解题。根据文章最后一段This works both ways. When a student expects a teacher to be excellent or successful, they tend to be attentive and supportive. In the process, they improve their performance, too. Students who act interested in lectures create interesting lecturers.可知,这是双向的。当一个学生期望一个老师是优秀的或成功的,他们往往是关注和支持。在这个过程中,他们也提高了自己的表现。对讲座感兴趣的学生创造出有趣的讲师。因此可以推测出,学生能够使老师优秀的做法就是学生认为老师是优秀,支持老师。故选A。

第二节

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

It’s true what they say; working at a summer camp is a life-changing experience. I was lucky enough to work at a camp for the past 2 summers teaching Horse Riding._____16_____. If you’re thinking about working at a summer camp, then read on to find out why a summer camp will change you!

You’re making a difference

While working at summer camp, you are a role model to the campers. You’re the person they

look up to._________17_________.You’re the one that they will always remember. I never knew that I could make that influence on someone until my last summer when my campers hugged me and told me that “I had changed their lives”.___18___! Personal skill development

Remember all those New Year Resolutions(新年决心)that you made, of things that you said you would change, but you broke them?_____19_____? Working at a summer camp is fantastic in developing personal skills and improving/building confidence. From looking after children and working long hours, my time management skills have developed, but also my social skills and patience have grown dramatically. _________20_________

When people talk about summer camps, they will usually say “it’s about the people”, or “it’s the place.” Luckily at my camp, it was “the people AND the place.” I have made friends from all over the world, who have completely changed me as a person and have helped me develop a new outlook on life. Your camp friends become your family away from home, and that is something that no money can buy. A. It was really fantastic

B. You’re the one they want to be like C. You can be that difference maker too D. Camp friends become your worldwide family E. It has been my best New Year experience so far F. Like how you want to be more patient or less nervous G. These are just a few reasons for working at a summer school 【答案】16. A 17. B 18. C 19. F 20. D 【解析】

本文是说明文。夏令营工作是一段改变生活的经历。本文介绍了夏令营是如何改变你的生活的。 【16题详解】

上文I was lucky enough to work at a camp for the past 2 summers teaching Horse Riding.(我很幸运,在过去的两个暑假里,我在一个夏令营教骑马。)提到作者在夏令营里的经历,联系

上文的working at a summer camp is a life-changing experience.(在夏令营工作是一段改变生活的经历。)可推断,这段经历真的很美妙的。故选A。 【17题详解】

上文While working at summer camp, you are a role model to the campers. You’re the person they look up to.(在夏令营工作期间,你是营员的榜样。你是他们敬仰的人),下文You’re the one that they will always remember.(你是他们会永远记住的那个人)可推断,此处说明你就是他们想要的那个人,故选B。 【18题详解】

根据上文I never knew that I could make that influence on someone until my last summer when my campers hugged me and told me that “I had changed their lives”.(直到去年夏天,我的露营者们拥抱我,告诉我我改变了他们的生活,我才知道我能对别人产生这样的影响。)可推断,你也可以成为那个不同的制作者。故选C。 【19题详解】

上文Remember all those New Year Resolutions(新年决心)that you made, of things that you said you would change, but you broke them?(记住所有你做的新年计划和你说你会改变的东西,但你打破了他们了吗?)可知,此处讲述了你承诺做出的改变,因此推断F项“比如你想要多一点耐心少一点紧张”符合语境,是对上文的举例说明。故选F。 【20题详解】

空格处是段落小标题。根据下文I have made friends from all over the world, who have completely changed me as a person and have helped me develop a new outlook on life. Your camp friends become your family away from home, and that is something that no money can buy.(我结交了来自世界各地的朋友,他们彻底改变了我,帮助我树立了新的人生观。你的露营朋友变成了离家在外的家人,这是没有钱能买到的)可推断,本段讲述夏令营可以结交朋友,故D项“夏令营的朋友会成为你在世界各地的家人”符合段意。故选D。

第二部分 英语知识运用 第一节 完形填空

阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项

I finished my exams when I was 18 and decided to come back to school for a special

one-week course. My school looked very different. Ramps(坡道)had been set up on the_____21_____ in the classrooms. My schoolmates and I were ____22____by around 30 others mostly______23______people like us, but who seemed very _______24_______. Some were in _______25_______;one boy was blind; one spoke through a computer like the scientist Stephen Hawking. Others had mental___26___, behaving like children or speaking in a___27___ way.

My _____28_____ wasn’t about caring for disabled people like doctors and nurses; it was about _____29_____ and having fun with them. We went to museums and _______30_______ London; we held snakes when a mobile zoo visited the school; we worked together to_____31_____ dances, artwork and music.

Everyone was _____32_____ up with one or two disabled people and shared a bedroom with them. It wasn’t easy to _______33_______ everyone’s individual requirements. Most of us had never had to change a diaper(尿布)_____34_____let alone the diaper of a disabled person.When I got home at the end of the ______35______, I was exhausted. All my

______36______ had been given to other people. But the thrill of making a difference for others was _____37_____ where all that energy had come from. I had never____38____ that I could do so much.

I am still in _____39_____ with my disabled friends. Dorcas is 65; she has written 10 books using a stick to____40____ the keyboard. Susie is 26; she carries a wand(魔杖)to cast “happiness” on everyone she sees. 21. A. blackboards 22. A. joined 23. A. normal 24. A. sad 25. A. armchairs 26. A. states disabilities 27. A. confused 28. A. course 29. A. living on

B. walls B. pleased B. young B. different B. uniform B. activities

C. platforms C. envied C. ordinary C. innocent C. wheelchairs C. treatments

D. stairs D. received D. special D. happy D. rags D.

B. disgusting B. interest B. staying up

C. determined C. holiday C. hanging out

D. boring D. hobby D. turning

around 30. A. built defended 31. A. create 32. A. kept 33. A. meet 34. A. yet 35. A. day 36. A. money 37. A. mostly 38. A. argued explained 39. A. line 40. A. clean

B. trouble B. break

C. agreement C. press

D. touch D. connect

B. hold B. fed B. ignore B. again B. week B. energy B. partly B. realized

C. teach C. caught C. remove C. then C. month C. tasks C. exactly C. mentioned

D. reform D. teamed D. describe D. before D. year D. presents D. hardly D.

B. occupied

C. explored

D.

【答案】21. D 22. A 23. B 24. B 25. C 26. D 27. A 28. A 29. C 30. C 31. A 32. D 33. A 34. D 35. B 36. B 37. C 38. B 39. D 40. C 【解析】

这是一篇记叙文。文章讲述了“我”18岁时考完试,决定回学校参加一个为期一周的特殊课程。在这个课程中学会了为残疾人做很多事情并且深有感触。 【21题详解】

考查名词词义辨析。句意:教室的楼梯上已经设置了坡道。A. blackboards黑板;B. walls墙;C. platforms平台;D. stairs楼梯。根据后文wheelchairs以及blind可知,一些人坐在轮椅上,还有的是盲人,所以可以推断出,他们都是残疾人,所以楼梯设置坡道符合题意。故选D。 【22题详解】

A. joined考查动词词义辨析。句意:我和我的同学与周围大约30个像我们一样的年轻人汇集。B. pleased喜欢;C. envied妒忌;D. received接受。加入;汇集;分析可知,根据前文I finished my exams when I was 18 and decided to come back to school for a special one-week course.可知,我18岁时考完试,决定回学校参加一个为期一周的特殊课程。所以可以推出是与其他的人一同参加,be joined by与……汇集。故选A。

【23题详解】

考查形容词词义辨析。句意:我和我的同学与周围大约30个像我们一样的年轻人汇集。A. normal正常的;B. young年轻的;C. ordinary普通的;D. special特殊的。分析可知,根据前文I was 18,所以like us可以看出,是像和我们一样的年轻人符合题意,故选B。 【24题详解】

考查形容词词义辨析。句意:但他们看起来很不一样。有些人坐在轮椅上;一个男孩是盲人;一个像科学家斯蒂芬·霍金那样通过电脑说话。另一些人有精神障碍,表现得像孩子一样,说话也很混乱。A. sad悲伤的;B. different不同的;C. innocent无辜的;D. happy 开心的。分析可知,他们都是一些在各个方面有残疾的人,所以看起来不一样符合题意,故选B。 【25题详解】

考查名词词义辨析。句意:但他们看起来很不一样。有些人坐在轮椅上;一个男孩是盲人;一个像科学家斯蒂芬·霍金那样通过电脑说话。另一些人有精神障碍,表现得像孩子一样,说话也很混乱。A. armchairs扶手椅;B. uniform制服;C. wheelchairs轮椅;D. rags破布。分析可知,这些人是一些残疾人,并根据前文Ramps(坡道)had been set up on the stairs可知在楼梯上设置坡道,所以有些人坐在轮椅上符合题意,故选C。 【26题详解】

考查名词词义辨析。句意:但他们看起来很不一样。有些人坐在轮椅上;一个男孩是盲人;一个像科学家斯蒂芬·霍金那样通过电脑说话。另一些人有精神障碍,表现得像孩子一样,说话也很混乱。A. states国家;B. activities活动;C. treatments治疗;D. disabilities残疾;障碍。分析可知,因为是残疾人,所以有心理障碍符合句意,故选D。 【27题详解】

考查形容词词义辨析。句意:但他们看起来很不一样。有些人坐在轮椅上;一个男孩是盲人;一个像科学家斯蒂芬·霍金那样通过电脑说话。另一些人有精神障碍,表现得像孩子一样,说话也很混乱。A. confused混乱的;B. disgusting令人厌恶的;C. determined下定决心的;D. boring无聊的。分析可知,因为behaving like children 说话像孩子,所以说话混乱符合题意,故选A。 【28题详解】

考查名词词义辨析。句意:我的课程不是像医生和护士一样关心这的残疾人,而是和他们一A. course课程;B. interest兴趣;C. holiday假期;D. hobby爱好。起出去玩。根据前文a special one-week course. 可知与之呼应,表示课程,故选A。

【29题详解】

考查动词词组辨析。句意:我的课程不是像医生和护士一样关心这些的残疾人,而是和他们一起闲逛和出去玩。A. living on生活;B. staying up;熬夜C. hanging out闲逛;与……出去玩;D. turning around转过去。分析可知,设空处与having fun 保持一致,所以hanging out闲逛;与……出去玩符合,故选C。 【30题详解】

考查动词词义辨析。句意:我们去了博物馆,探索了伦敦;当一个流动动物园参观学校时,A. built建造;B. occupied占据;C. explored我们抱着蛇;我们一起创作舞蹈、艺术品和音乐。探索;D. defended防护。分析可知,出去玩,所以探索伦敦符合题意,故选C。 【31题详解】

考查动词词义辨析。句意:我们去了博物馆,探索了伦敦;当一个流动动物园参观学校时,我们抱着蛇;我们一起创作舞蹈、艺术品和音乐。A. create创造;B. hold举起;C. teach教;D. reform改革。分析可知,关于舞蹈和艺术以及音乐方面,只有创造符合,故选A。 【32题详解】

考查动词词义辨析。句意:每个人都和一两个残疾人一起住一个卧室。A. kept up with赶得上;B. fed up with受够了;C. caught up with入迷;D. teamed up with 与……分为一组。分析可知,住在一个卧室,所以分为一组符合句意,故选D。 【33题详解】

考查动词词义辨析。句意:要满足每个人的个人需求并不容易。A. meet遇见;B. ignore忽视;C. remove移动;D. describe描述。分析可知,meet one’s requirements 意为满足某人需求,符合题意,故选A。 【34题详解】

考查副词词义辨析。句意:我们中的大多数人从来没有换过尿布,更不用说给残疾人换尿布了人。A. yet至今,从来;B. again再次;C. then然后;D. before之前。分析可知,更不用说给残疾人换尿布了,说明大多数从来没有换过尿布符合,故选D。 【35题详解】

考查名词词义辨析。句意:周末我回到家,筋疲力尽。A. day天;B. week周;C. month月;D. year年。分析可知,在学校上课,并且要和残疾人组队睡在同一间卧室,所以周末回家符合,故选B。 【36题详解】

考查名词词义辨析。句意:我所有的精力都花在别人身上了。A. money钱;B. energy精力;C. tasks任务;D. presents礼物;现在。分析可知,根据I was exhausted. 我筋疲力尽可知,我把所有精力花在别人身上符合句意,故选B。 【37题详解】

考查副词词义辨析。句意:为他人做出改变的兴奋感正是这些能量的来源。我从未意识到我能做这么多。A. mostly主要地;B. partly部分地;C. exactly正;恰恰;D. hardly几乎不。分析可知,作者认为为他们做了很多,筋疲力尽,但为他人做出改变的兴奋感恰恰是这些能量的来源,也就是作者的能量来自于这里,故选C。 【38题详解】

考查动词词义辨析。句意:为他人做出改变的兴奋感正是这些能量的来源。我从未意识到我能做这么多。A. argued争论;B. realized意识到;C. mentioned提到;D. explained解释。分析可知,作者为别人做了很多,根据never这里形成转折,表示作者从未意识到能做这么多,符合题意,故选B。 【39题详解】

A. in line排成一行;B. in trouble考查介词短语辨析。句意:我仍然和我的残疾朋友保持联系。处于麻烦中;C. in agreement同意;D. in touch能达到的。根据后文has written 10 books 可知,我知道我的残疾朋友以后的生活,可见我还和他们保持联系。be in touch with和某人保持联系。故选D。 【40题详解】

考查动词词义辨析。句意:她已经用一根棍子按键盘写了10本书。A. clean打扫;B. break打破;C. press按;D. connect连接。分析可知,由于是残疾人,所以用棍子去按键盘打字符合题意,故选C。

第二节

阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。

Tourism can be both good and bad. Yes, it has brought in money for the local economy and___41___(create) jobs for locals, but it has also brought some problems.

One growing problem is tourists who want to prove___42___they have visited a destination.Tourists have used paint, rocks, or even___43___(key)to write on many places of interest. I have three words for people like this: please stop it. If you want to leave a mark on the

world, do it___44___changing someone’s life with kindness and love.

Another big problem in some places is tourists disturbing the local people and life. Some tourists take pictures of local people without asking for their____45____(permit).Some tourists love to party there late into the night,____46____(make)it difficult for locals to sleep. I have three words for tourists like this: please be___47___(consider).Have fun in a way that does not disturb others. The number of problems from tourists___48___(be)endless.The only way___49___(solve) the problem of the terrible tourist is to make sure that you are not one! Be___50___best, kindest, most polite tourist possible. Remember, whenever you step outside your country’s borders, you are representing your country to the rest of the world. 【答案】41. has created 42. that 43. keys 44. by 45. permission 46. making 47. considerate 48. is 49. to solve 50. the 【解析】

本文是一篇说明文,主题语境为人与自然,主题语境的内容为:旅游业的好坏。文章讲述了旅游业有好有坏,它为当地经济带来了资金,为当地人创造了大量的就业机会,但也可能带来一些问题。 【41题详解】

考查动词时态。句意:旅游业有好有坏。它为当地经济带来了收入,为当地人创造了就业机会,但它也带来了一些问题。分析句子结构可知:设空处and并列谓语,根据上句it has brought in money for the local economy可知时态为现在完成时。故本题应用现在完成时,答案为has created。 【42题详解】

考查连词。句意:一个日益严重的问题是,想要证明自己去过某个目的地的游客。设空处为连词引导从句,设空处前为动词,为宾语从句;且从句为完整的含义,不缺成分。故答案为that。 【43题详解】

考查名词。句意:游客们用颜料、石头,甚至钥匙在许多名胜上写字。分析句子结构可知,

设空处和前面paint、rocks并列应为名词,key为可数名词且无限定词修饰,用复数。答案为keys。 【44题详解】

考查介词。句意:如果你想在世界上留下印记,那就用善良和爱去改变别人的生活。分析句子结构可知:设空处后为v-ing形式,且根据句意此处表示“通过”。故答案为by。 【45题详解】

考查名词。句意:有些游客不征求当地人的许可就给他们拍照。分析句子结构可知,空格前为形容词性物主代词,后应用名词;准许允许表示抽象含义。故用permission。 【46题详解】

考查非谓语动词做状语。句意:一些游客喜欢在那里狂欢到深夜,这使得当地人很难入睡。分析句子结构可知:love为句子的谓语,make为非谓语,此处表示自然而然的结果用v-ing形式。故答案为making。 【47题详解】

考查形容词。句意:对于这样的游客,我有三个词:请体贴。分析句子结构可知:设空处前为be,为主系表结构,应用形容词表示体谅的。故答案为considerate。 【48题详解】

考查谓语动词时态和主谓一致。句意:来自游客的问题是无穷无尽的。分析句子结构可知:句子的主语为the number of…(……的数量),设空处作谓语,根据主谓一致应用单数形式。故答案为is。 【49题详解】

考查非谓语作定语。句意:解决可怕游客问题的唯一方法就是确保你不是其中之一!分析句子结构可知:句子的谓语为is,设空处在句中作定语修饰the way故用其to do形式。故答案为to solve。 50题详解】

考查冠词。句意:尽可能做个最好、最善良、最有礼貌的游客。分析句子结构可知:设空处前为be后为形容词的最高级。故答案为the。

第三部分 写作 第一节 短文改错

51. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。作文有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。

增加:在缺词处加一个漏词符号(∧)并在其下面写出该加的词。 删除:把多余的词用斜线(\\)划掉。

修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。注意:1. 每处错误及其修改均仅限一词;

2. 只允许修改 10 处,多者(从第 11 处起)不计分。

We had a long winter holiday because of the COVID-19 pandemic. Recently, our school did a survey on what to make the long holiday meaningful. 52 percent of the students take advantage of this period to develop new hobby. 31 percent of them spent most of the free time doing lessons and reading a lot. And the rest 17 percent of them regarded the holiday as good chance to spend more time with our families.

Staying at home, I paid closely attention to the epidemic situation by watching CCTV news or surfing the Internet. I made up a study plan and tried my best to improve my English. To my great delighted, I found I made great progress with my English. Beside, I took exercise every day to keep healthy. It was a long winter holiday, and it was also meaningful.

1.what改成how 2.take改成took 3.hobby改成hobbies 4.as后加a 5.our改成their 【答案】

6.closely改成close 7.删掉up 8.delighted改成delight 9.with改成in 10.Beside改成Besides 【解析】 【分析】

这是一篇记叙文。文章讲述了因为COVID-19流感大流行,我们度过了一个漫长的寒假。学校做了一个关于怎样让长假有意义的调查并且作者介绍了自己很有意义的寒假。

【详解】1.考查特殊疑问词。句意:最近,我们学校做了一个关于怎样让长假有意义的调查。分析句子可知,表示方式(如何做)应该用how引导,故将what改成how。

2. 考查时态。句意:52%的学生利用这段时间培养新的爱好。分析可知,全文使用一般过去时表示过去发生的事情,所以应该与文章时态保持一致,也应该使用一般过去时,故将take改成took。

3. 考查名词的数。分析可知,hobby为可数名词,并且是52 percent of the students作主语,表示复数意义,用名词复数,故将hobby改成hobbies。

4. 考查冠词。句意:剩下的17%的人认为假期是一个和家人多待一段时间的好机会。分析可知,chance是可数名词,并且此处泛指“一个好机会”,good是以辅音音素开头的词,故在as后加a。

5. 考查形容词性物主代词。分析可知,此句主语指剩余学生,所以形容词性物主代词应该用their,表示“他们的”,故将our改成their。

6. 考查形容词。句意:我通过看电视台新闻或上网密切关注疫情。分析可知,attention为名词,所以前面应该用形容词修饰,故将closely改成close。

7. 考查动词。句意:我制定了一个学习计划。分析可知,make up意为编造,“制定计划”应该用make a plan,故删掉up。

8. 考查名词。句意:令我非常高兴的是,我发现我的英语进步很大。分析可知,great 为形容词,后应该加名词,作介词to的宾语,并且to one’s+名词,意为令某人……的是,故将delighted改成delight。

9. 考查固定搭配。分析可知,在……上取得巨大进步make great progress in,故将with改成in。

10. 考查副词。句意:此外,我每天锻炼身体以保持健康。分析可知,此处表示“此外”,也就是包含的部分,而beside表示在旁边,故将Beside改成Besides。

第二节 书面表达

的52. 假定你是李华,你的英国朋友 Leslie 来信说因新冠疫情(the COVID-19 pandemic)不得不取消原定近日来中国的旅行,颇感郁闷。请你给她回信,内容包括: 1.表达遗憾和安慰;

2.建议虚拟旅游(virtual tours):线上游览名胜古迹、参观博物馆和听讲解等。 注意:

1.词数100左右;

2.可以适当增加细节,以使行文连贯。 【答案】Dear Leslie,

I’m sorry to learn that you are feeling very upset for having to cancel your trip to China because of the COVID-19 pandemic. I know that you are very interested in the Chinese culture and you have been looking forward to visiting China for a long time.

The good news is that you can have access to almost all the famous places of interest in China online now. You can make virtual tours of the famous places of historic interest of our country, pay visits to different museums and listen to the recorded detailed introduction at the same time. Just put in the name of the place you want to visit in the search box of the Internet, and you will make all this

happen without spending any money at home.

Hope that the virtual tours will help you know more about China, and look forward to meeting you in China in the near future!

Yours, Li Hua

【解析】 【分析】

这是一篇以建议为主的书面表达应用文。根据提纲写一封建议信:建议因新冠疫情不能来中国旅游的英国朋友以虚拟旅游方式进行旅游。 【详解】第一步:审题 体裁:应用文

时态:根据提示,时态应为一般现在时和一般将来时。 结构:总分法

总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。 要求:1.表达遗憾和安慰

2.建议虚拟旅游:线上游览名胜古迹、参观博物馆和听讲解等。 第二步:列提纲 (重点词组)

sorry to lear;feeling very upset;cancel your trip;because of;the COVID-19 pandemic;are very interested in;the Chinese culture;been looking forward to;visiting China;for a long time;The good news;have access to;the famous places of interest;make virtual tours of;the famous places of historic interest;pay visits to different museums;listen to the recorded detailed introduction;at the same time;in the search box of the Internet;without spending any money;at home;the virtual tours;help you know more about China;look forward to;meeting you in China;in the near future! 第三步:连词成句

1. I’m sorry to learn that you are feeling very upset for having to cancel your trip to China because of the COVID-19 pandemic.

2. I know that you are very interested in the Chinese culture and you have been looking forward to visiting China for a long time.

3. The good news is that you can have access to almost all the famous places of interest in China

online now.

4. You can make virtual tours of the famous places of historic interest of our country, pay visits to different museums and listen to the recorded detailed introduction at the same time.

5. Just put in the name of the place you want to visit in the search box of the Internet, and you will make all this happen without spending any money at home.

6. Hope that the virtual tours will help you know more about China, and look forward to meeting you in China in the near future!

根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。 第四步:连句成篇(衔接词)

1.表文章结构顺序:First of all, Firstly/First, Secondly/Second… And then, Finally, In the end, At last

2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition As well as, not only…but (also), including,

3.表转折对比关系:However, On the contrary, but, Although+clause(从句), In spite of+n/doing,On the one hand…,On the other hand… Some…,while others…,as for, so…that… 4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result

连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰, 第五步:润色修改

【点睛】范文内容完整,要点全面,语言规范,语篇连贯,词数适当,上下文意思连贯,符合逻辑关系。作者在范文中使用了较多主从复合句,如:The good news is that you can have access to almost all the famous places of interest in China online now.这句话运用了that引导的the famous places of interest;make virtual 表语从句。还使用了一些固定词组,如have access to;tours of;the famous places of historic interest;pay visits to different museums;listen to the recorded detailed introduction;at the same time;in the search box of the Internet;without spending any money;at home;the virtual tours;help you know more about China;look forward to;meeting you in China;in the near future等。全文中没有中国式英语的句式,显示了很高 的驾驭英语的能力。另外,文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,为文章增色添彩。

因篇幅问题不能全部显示,请点此查看更多更全内容